Sfântul Dumitru-Poșta forum
Doriți să reacționați la acest mesaj? Creați un cont în câteva clickuri sau conectați-vă pentru a continua.

Întrebări diverse

2 participanți

In jos

Întrebări diverse Empty Întrebări diverse

Mesaj Scris de Admin Vin Aug 05, 2016 2:55 pm

...
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 13
Data de inscriere : 04/08/2016

https://sf-dumitru-posta.forumgratuit.ro

Sus In jos

Întrebări diverse Empty Re: Întrebări diverse

Mesaj Scris de Romanash Joi Aug 11, 2016 11:16 pm

Doamne, ajuta!
In primul rand, ma bucur pentru ideea de a crea aceasta categorie pentru a pune intrebari diverse.
Cand citesc Acatistul Sfantului Acoperamant al Maicii Domnului, imi vine greu sa inteleg unele paragrafe. Voi reda ceea ce mi-as dori sa aprofundez:

1."Sfântul Andrei cu Epifanie, văzându-te în biserică, în văzduh, rugându-te lui Dumnezeu pentru creștini, au cunoscut că ești Maica lui Hristos Dumnezeul nostru și, căzând la pământ, cu credință s-au închinat sfântului tău Acoperământ, cântând: Aliluia!". In ce context s-a rugat Maica Domnului in Vlaherne si cine erau Sfintii Andrei si Epifanie?

2."Auzit-a Domnul Dumnezeu pe Iisus al lui Navi rugându-se și a poruncit soarelui de a stat până ce a biruit asupra vrăjmașilor lui. " - cine este Navi si de ce se face referire tocmai la el in acest acatist?

3."Propovăduitor al harului tău celui neîmpuținat și al milelor tale s-a arătat Sfântul Roman, dulce cântătorul, când în vis a primit de la tine o foaie de hârtie spre mâncare, prin care înțelepțindu-se, a început a cânta cu înțelepciune întru slava ta și a scris laude sfinților, cântând cu credință: Aliluia!" - Cine a fost Sfantul Roman?

4. "Icos 10:

Preasfântă împărăteasă, cu îngerii stai împreună și te rogi zicând: „Împărate ceresc primește pe tot omul ce se roagă ție și cheamă numele meu întru ajutor, ca să nu plece nimeni de la fața mea neajutat și neascultat”.". Cand a facut Maica Domnului aceasta rugaciune?

Romanash

Mesaje : 7
Data de inscriere : 11/08/2016

Sus In jos

Întrebări diverse Empty Re: Întrebări diverse

Mesaj Scris de Admin Dum Aug 14, 2016 12:07 am

Acatistul Sfântului Acoperământ, în Condacul al doilea, face referire la Sfântul Andrei cel nebun pentru Hristos, împreună cu ucenicul său Sfântul Epifanie.
Sf. Andrei a fost cumpărat de un bărbat din Constantinopol pe nume Teognost, ca rob, în timpul împăratului Constantinopolului Leon al șaselea Înțeleptul sau „Filosoful” (886-912). A fost dat de stăpânul său să învețe Sfintele Scripturi și adesea citea și în timpul slujbelor. Într-o vedenie, Hristos i-a cerut lui Andrei să fie nebun, în ochii oamenilor, pentru El. Din acel moment, Andrei și-a rupt hainele cu cuțitul, ziua o făcea pe nebunul, iar noaptea se ruga.
Citind viața Sf. Andrei și acatistul Sf. Acoperământ, nu pare întâmplătoare nici amintirea Sf. Ioan Teologul, unul din cei 12 Apostoli ai Mântuitorului. Într-una din luptele sale duhovnicești cu diavolii, Sf. Andrei i s-a rugat Sf. Ioan Evanghelistul pentru ajutor. După ce demonii au fost izgoniți, Ioan i-a spus lui Andrei că va fi ocrotitorul său până la sfârșitul vieții.
Stăpânul său l-a ținut încă patru luni, i-a părut rău că Andrei „a înnebunit” pentru că ținea la el și i-a dat drumul. Hoinărea pe ulițe, răbda foame, frig și dormea pe unde putea, uneori și pe gunoaie, dar mereu se ruga.
În anul 911, Constantinopolul a fost asediat, iar oamenii s-au adunat în Biserica Maicii Domnului, din cartierul Vlaherne, pentru a-i cere ajutorul. Și Sf. Andrei, spre sfârșitul vieții sale, împreună cu ucenicul său Sf. Epifanie, a mers la această slujbă. Au privit în sus și au văzut-o pe Maica Domnului rugându-se pentru izbăvirea cetății și acoperind poporul cu sfântul său omofor. Împreună cu ea se rugau și Sfinții Ioan Botezătorul, și ocrotitorul Sf. Andrei, Sf. Ioan Teologul. Sf. Andrei l-a întrebat pe ucenicul său: „vezi frate pe Împărăteasa și Doamna tuturor, care se roagă pentru toată lumea?”, iar Epifanie i-a răspuns: „O văd, sfinte părinte, și mă spăimântez, că o văd acoperind pe oamenii ce sunt în biserică, cu cinstitul ei omofor, ce strălucește mai mult decât soarele”.
Rugăciunea din Icosul al zecelea: „Împărate Ceresc, primește pe tot omul ce se roagă Ție și cheamă numele meu în ajutor”, a fost rostită de Maica Domului pentru izbăvirea cetății, în 911, și a fost auzită doar de Sfinții Andrei și Epifanie.
După cum se observă lucrurile se leagă unele de altele. Au o logică. În continuare, la poarta inimii, bate o altă întrebare: cine era Isus sau Iosua al lui Navi?
În treacăt fiind amintite evenimentele, când evreii au început să cârtească în putiu, fiind scoși de sub robia egipteană, Dumnezeu i-a cerut lui Moise să lovească o piatră cu toiagul, pentru a scoate apă. Moise s-a îndoit de această minune, iar Dumnezeu nu l-a mai binecuvântat să intre în țara sfântă. În locul său, Dumnezeu l-a ales pe Isus al lui Navi. Acesta a fost uns ca arhiereu de Moise și i-a condus pe evrei în pământul promis lor de Dumnezeu. Nici un evreu în vârstă nu a intrat în țara sfântă, ci doar fiii lor. Din cauza cârtirii lor, evreii s-au rătăcit prin pustie vreme de 40 de ani. De ce? Pentru că nu au avut binecuvântarea lui Dumenzeu să ajungă la destinația finală.
În Vechiul Testament există o carte care se intitulează „Cartea lui Iosua” și care prezintă activitatea sa, după moartea lui Moise, în calitate de profet și arhiereu. De ce e amintit în acest acatist? „În ziua aceea în care Dumnezeu a dat pe Amorei în mâinile lui Israel şi când i-a bătut la Ghibeon şi au fost zdrobiţi înaintea feţei fiilor lui Israel, a strigat Iosua către Domnul şi a zis înaintea Israeliţilor: «Stai, soare, deasupra Ghibeonului, şi tu, lună, opreşte-te deasupra văii Aialon!» Şi s-a oprit soarele şi luna a stat până ce Dumnezeu a făcut izbândă asupra vrăjmaşilor lor. (...) Şi n-a mai fost nici înainte, nici după aceea, o astfel de zi în care Domnul să asculte aşa glasul omului; că Domnul lupta pentru Israel” (Cartea lui Iosua, cap. 10, v. 12-14). Se pot observa asemănări între îndrăzneala curată în rugăciune, pentru noi, a Maicii Domnului, înaintea lui Dumnezeu, și cea a lui Iosua.
Sfântul Roman „Melodul” s-a născut în secolul al cincilea, în Siria. A ajuns în Constantinopol în timpul împăratului Anastasie I (491-518) și era nelipsit de la slujbele Bisericii Maicii Domnului din Kiri. Seara mergea la  Biserica din cartierul Vlaherne pentru a participa la slujbele de toată noaptea și iarăși se întoarcea la Kiri. A fost numit paraclisier la Biserica Sfânta Sofia. Nu știa carte, dar așa cum spune și Dostoievski, nu există oameni proști, „unii au o gândire teoretică, iar alții una practică”. Sfântul Roman avea un simț al realității mai profund decât cei care încă descifrau lumea folosindu-se de cărți. Era iubit de patriarhul Eftimie pentru că era foarte priceput ca paraclisier și pentru virtuțile sale. Din acest motiv, a primit de la Eftimie aceeași leafă cum primeau și ceilalți cântăreți. Aceștia din urmă cârteau pentru că erau puși  pe același picior de egalitate cu un nepriceput și îi făceau și necazuri Sf. Roman.
Odată, la vecernia praznicului Nașterii Domnului, venind împăratul în Biserică, cântăreții l-au pus dirijor pe Sfântul Roman, cunoscând că acesta nu știa nici carte și nici să cânte prea bine. A fost făcut de rușine în fața împăratului și a întregului popor și a început a plânge. După ce toată lumea a plecat, slujba terminându-se, Sf. Roman și-a spus off-ul înaintea icoanei Maicii Domnului din Biserica Vlaherne. Ațipind, i s-a arătat Maica Domnului, care ținea în mână o hârtie și i-a spus: „deschide-ți gura”. A mâncat hârtia și imediat s-a trezit. A simțit că mintea nu-i mai era grea, ci lucidă și a înțeles că Maica Domnului a făcut o minune cu el. A mulțumit Maicii, iar la cântarea condacului, s-a urcat iarăși la amvon și a cântat: „Fecioara astăzi, pe Cel mai presus de fire naște...”. Cântarea aceasta s-a păstrat până azi. Cântăreții și-au cerut iertare, iar patriarhul l-a hirotonit diacon. A alcătuit peste 1000 de cântări în cinstea Domnului, a Maicii Domnului, a Sfinților și la marile sărbători de peste an.
Sărbătoarea Sf. Acoperământ se prăznuiește pe 1 octombrie, a Sf. Roman Melodul, în aceeași zi, iar a Sf. Andrei cel nebun pentru Hristos, pe 2 octombrie.
Să vă fie de folos
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 13
Data de inscriere : 04/08/2016

https://sf-dumitru-posta.forumgratuit.ro

Sus In jos

Întrebări diverse Empty Re: Întrebări diverse

Mesaj Scris de Admin Dum Aug 14, 2016 8:57 pm

Pentru aprofundare, propunem cartea "Viata Sf. Andrei cel nebun pentru Hristos" scrisa de duhovnicul Sfantului, pe nume Nichifor.

Întrebări diverse 1110

Very Happy
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 13
Data de inscriere : 04/08/2016

https://sf-dumitru-posta.forumgratuit.ro

Sus In jos

Întrebări diverse Empty Re: Întrebări diverse

Mesaj Scris de Romanash Vin Aug 26, 2016 5:55 pm

Va multumesc! Foarte util si complet raspunsul, voi cauta si cartea

Romanash

Mesaje : 7
Data de inscriere : 11/08/2016

Sus In jos

Întrebări diverse Empty Re: Întrebări diverse

Mesaj Scris de Admin Mar Aug 30, 2016 9:39 am

Cartea pot sa o scanez si sa v-o trimit in format pdf, daca doriti Very Happy
Admin
Admin
Admin

Mesaje : 13
Data de inscriere : 04/08/2016

https://sf-dumitru-posta.forumgratuit.ro

Sus In jos

Întrebări diverse Empty Am gasit cartea

Mesaj Scris de Romanash Vin Sept 23, 2016 12:47 pm

Admin a scris:Cartea pot sa o scanez si sa v-o trimit in format pdf, daca doriti Very Happy

Va multumesc, intre timp, am gasit cartea la libraria Sophia.

Citind-o, am ajuns la un capitol, "Durerea si rugaciunea Cuviosului" , pe undeva la mijloc, unde povestitorul scrie despre un slujitor important la curtea imparatului care a murit si este dus la inmormantare. Pe strada, Cuviosul Andrei vede duhurile necurate care il intampinau catre mormant, pentru ca acest slujitor a avut multe pacate la viata lui si nu s-a pocait. El se roaga puternic pentru ca Dumnezeu sa nu lase diavolii sa ii arda trupul: "[...] Nu ingadui sa se arda ticalosul trup cu smoala si cu pucioasa. Te rog, Doamne, indeplineste-mi aceasa dorinta. Sufletul lui cel spurcat a plecat de la Tine si l-a robit moartea. Pazeste macar trupul lui de aceasta rusine. Sa nu se bucure pana in sfarsit balaurul cel din adanc, inghitindu-i si sufletul si trupul." Pana la urma, ingerul au venit la groapa unde urma sa fie ingropat mortul si l-au salvat nelasandu-i pe diavoli sa ii arda trupul.
Intrebarea mea este: Cu ce l-a ajutat pe acesta, daca sufletul a ramas in mainile celui necurat? Cum adica, sa nu se bucure pana in sfarsit? Mai are vreo sansa de scapare?


Romanash

Mesaje : 7
Data de inscriere : 11/08/2016

Sus In jos

Întrebări diverse Empty Re: Întrebări diverse

Mesaj Scris de Admin Sam Sept 24, 2016 9:57 pm

Buna intrebare, dar greu raspunsul. Foarte interesant cum la prima vedere prioritate parca are tot trupul. Unde este „Nu vă temeţi de cei ce ucid trupul, iar sufletul nu pot să-l ucidă; temeţi-vă mai curând de acela care poate şi sufletul şi trupul să le piardă în gheena” (Matei 10, 28)? Un pic abstract textul. Nu prezintă suficiente informații despre viața acelui om și dacă ar fi așa, tot nu aș ști cum îl mântuiește Dumnezeu. Ce e sigur e că Dumnezeu mântuiește într-un fel unic pe fiecare, deci pot exista și excepții de la regulă. E ca atunci când ni se spune: „nu judeca și nu vei fi judecat”, dar de ce să nu-l judec, că doar lucrurile sunt foarte clare? Nu cunoaștem sufletul nimănui și astfel nu știm de ce unii reacționează într-un fel sau altul. Ce e sigur e că a judeca pe celălalt, fără a avea toate piesele dintr-un puzzle, poate duce la o interpretare greșită a unui gest. Fără toate piesele nu se vede clar imaginea. De cele mai multe ori judecăm fără milă și cu superioritate, deci cu un gram de mândrie, și atunci, mai bine luăm de bun cuvântul „nu judeca și nu vei fi judecat”.

Acum, ne întoarcem la omul nostru. Reflectând la textul pus de dvs. m-am tot gândit: de ce am dori să problematizăm despre o notă rea obținută la un examen, când mai bine ne-am frământa ce să facem, înainte de a primi vestea nedorită, ca să nu ajungem în situația aceea. Ce se întâmplă cu sufletul după moarte? Sf. Scriptură ne arată foarte clar, în Luca 16, faptul că obiceiurile rele fixate, fiind în trup, se păstrează și dincolo.  Bogatul nemilostiv, pentru că era obișnuit să poruncească, odată ce ajunge în iad își manifestă această poziție de stăpân chiar și acolo: „TRIMITE-L [Avraame] pe Lazăr să-şi ude vârful degetului în apă şi să-mi răcorească limba, căci mă chinuiesc în această văpaie”. „Trimite-l” și nu „ajută-mă să ajung la Lazăr să-l rog pentru o picătură de apă”. Sf. Ioan Damaschin spunea că iadul e pofta care nu-și găsește materia pentru a fi satisfăcută. În iad nu mai există țigări materiale pentru a stinge poftirea lor.

Îmi vine în minte și faptul că unii oameni cu păcate foarte grele, care s-au mărturisit pe patul de moarte, dar nu au reușit să-și îndeplinească canonul, adică vindecarea de obiceiurile rele, pot fi scoși prin rugăciunile Bisericii. Și aceasta pare o excepție de la regulă.
Simt că răspunsul meu e incomplet și lipsit de precizie și îmi cer iertare. Nu am reușit să prezint decât frânturi de idei care nu prea se leagă între ele așa cum ar trebui. Felul cum mântuiește Dumnezeu pe fiecare e o taină, dar criteriul judecății e IUBIREA (Matei 25, 31-45)

Admin
Admin
Admin

Mesaje : 13
Data de inscriere : 04/08/2016

https://sf-dumitru-posta.forumgratuit.ro

Sus In jos

Întrebări diverse Empty Re: Întrebări diverse

Mesaj Scris de Continut sponsorizat


Continut sponsorizat


Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum